Kusttram full wrap telenet

Design en aandachtspunten bij ontwerpen van een kusttram

We geven je graag enkele extra design en aandachtspunten mee bij het opmaken van een ontwerp voor de kusttram. Op deze pagina illustreren we bepaalde specifieke tips en aandachtspunten met bijkomend fotomateriaal.

Hoe ziet een kusttram ontwerp eruit in onze Adobe Illustrator template?

Onderstaande afbeelding toont de technische lay-out van een kusttram, opgemaakt in de Illustrator template die je van Lijncom ontving.

Deze template geeft weer hoe je ontwerp eruitziet op de kusttram en toont, door middel van het rode en oranje maskers, welke zones niet bekleefd kunnen worden of extra aandacht nodig hebben in jouw ontwerp.

Designtips - TELENET ONE

Waar kan je best op letten in jouw opmaak?

Designtips - Telenet - 1

Klapramen

Elke zijde van de kusttram beschikt over 3 klapramen.

Deze ramen kunnen opengezet worden en kunnen een invloed hebben op het ontwerp van de kusttram. Daarom raden we steeds aan om geen tekst te voorzien op de scheiding tussen (klap)ramen en het koetswerk van de kusttram.

Designtips - Telenet - 2

Niet bekleefbare ramen

Om veiligheidsreden en het zicht van de chauffeur niet te beperken mogen niet alle ramen van de kusttram bekleefd worden.

In de aangeleverde Adobe Illustrator template worden deze in de laag 'RODE ZONES' aangeduid.

Versmalling voor- en achterzijde

De kusttram wordt gekenmerkt door een voor-en achterkant die minder breed is.

Er treedt een kleine versmalling op bij de neus van de tram. Dit aan geld voor beide kanten van de kusttram. Deze afbuiging kan zichtbaar zijn in het ontwerp en vergen dus jullie aandacht.

Designtips - Telenet - 4

Signalisatie

De kusttram is voorzien van de nodige signalisatie aan de instapdeuren. Dit zijn stickers die altijd op deze plaatsen, boven op je ontwerp, zichtbaar moeten zijn.

In de Adobe Illustrator template worden deze in de 'SIGNALISATIE' laag als masker aangeduid.

Designtips - Telenet - 3

Reflectoren en lichten

De kusttram beschikt over tal van reflectoren en richtingsaanwijzers. Deze dienen ten alle tijden zichtbaar te zijn.

Deze werden ook opgenomen in de 'RODE ZONES'-laag in de Adobe Illustrator template.

BELANGRIJK: Alle opmaakbestanden dienen steeds opgemaakt te worden volgens de bepalingen in onze deontologische code.

Hoe maak ik m'n drukklaar bestand op?

Designtips - Telenet - Opmaak Full wrap coast CAF ai

Het bestand maak je op aan de hand van een Adobe Illustrator template die je bij de elke nieuwe start van een campagne van Lijncom ontvangt.

1. Je integreert jouw volledig ontwerp in de laag ‘Opmaak’.

2. De laag ‘Aandacht’ houdt rekening met alle structurele elementen zoals bv. klapramen, geledingen, ... Deze kan dus best niet gebruikt worden voor belangrijke informatie.

3. De laag met ‘Rode zones’ bevat alle plaatsen op het voertuig die niet bekleefd kunnen worden.

4. De laag ‘Signalisatie’ houdt rekening met alle vaste en verplichte signalisatie op de voertuigen.

5. Het opmaak formaat maak je best op schaal 1/20ste.

6. Beelden steeds als link invoegen en los meeleveren (niet embedden).

7. Je exporteert en levert een PDF-bestand in CMYK kleuren aan van alle pagina’s volgens de PDF/x-4:2010 standaard.

Welke technische drukinstellingen moet ik gebruiken?


Waar moet een PDF aan voldoen als deze drukklaar is?

Dit zijn algemene eigenschappen, waarbij sommige verbonden zijn aan de PDF/x-standaard.

  1. Kleurruimte CMYK. Een drukkklare PDF moet in CMYK kleuren opgebouwd zijn, geen RGB kleuren want daar werkt de drukker niet mee. In bepaalde gevallen mag ook Pantone in voorkomen maar dit vergt een extra drukgang.
  2. Loopt de afbeelding of een kleurvlak helemaal tot aan de rand van de pagina, dan is er een zogeheten Trimbox aanwezig en een Bleedbox. Bleed is de extra ruimte om de pagina heen, die er na het drukken weer wordt afgesneden. Er bestaat ook een Artbox, maar die wil de drukker niet tegenkomen in je PDF. Adobe Illustrator regelt dat allemaal in de PDF/x-4 standaard.
  3. Hieronder nog een aantal eigenschappen van de PDF. Adobe Illustrator regelt ze automatisch.
  • Lettertypen moeten ingesloten zijn. Anders moet de drukker zijn eigen voorraad lettertypen raadplegen en kan een verschil (of tekstverloop) ontstaan tussen jouw lettertype en dat van hem. Fonts mogen ingesloten worden als subset of als geheel font.
  • Een PDF moet een interne titel hebben. Niet omdat hij dan beter te drukken is, maar het is gewoon handig voor de workflow van de drukker.
  • Er is een aanmaak- en bewerkingsdatum bekend.
  • Een PDF/x bestand vertelt welke soort PDF/x hij is. Die PDF/x-verklaring kun je zien in Acrobat onder de Eigenschappen, in het tabblad Eigen.

PDF drukklaar aanleveren volgens de PDF/x-4:2010 standaard

Designtips - Telenet - Screenshot Adobe PDF opslaan

De PDF/X‑4 standaard vereist dat alle lettertypen worden ingesloten, dat de juiste afloop wordt opgegeven en dat kleuren worden omgezet naar CMYK.

Bij PDF/X-4 worden afbeeldingen in kleur en grijswaarden gedownsampled naar 300 ppi en monochrome afbeeldingen naar 1200 ppi, worden subsets met alle lettertypen ingesloten, worden gelabelde PDF’s gemaakt en wordt transparantie behouden.

Voor meer inlichtingen of technische ondersteuning, helpt ons team je verder op weg: contacteer ons telefonisch op +32 (9) 296 10 01 of via
e-mail naar production@lijncom.be.

LVA 1528862

Laat je inspireren

Scrol door eerdere creaties op tram, bus en digitale schermen. Zo ontdek je hoe andere merken in jouw sector opmerkelijk onderweg waren.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.